zaterdag 29 augustus 2009

Vrouwen evalueren aantrekkelijkheid op twee niveaus


Als het aankomt op het kiezen van een partner, zouden vrouwen wel eens zo ingewikkeld kunnen zijn als mannen altijd beweren. Dat zeggen Amerikaanse psychologen na een onderzoek over hoe vrouwen beslissen of ze een gezicht aantrekkelijk vinden of niet. Het bericht wordt gemeld door de website physorg.com.

"We vonden dat vrouwen een gezicht evolueren op twee niveaus: een seksueel en een non-seksueel niveau", legt psychologiestudent Robert G. Franklin (Penn State University) uit. Op het seksuele niveau wordt gekeken naar specifieke gelaatskenmerken zoals de kaaklijn en de lippen, die iets zeggen over het reproductiepotentieel van de man.

Op het non-seksuele niveau wordt de algemene esthetiek beoordeeld, de aantrekkelijkheid van de som van de delen wordt daarbij beoordeeld. Geen nieuw idee, maar wel een idee dat nooit is getest of kon worden bewezen. Tot nu dus.

Eerste experiment
Voor het onderzoek kregen vijftig heteroseksuele vrouwelijke universiteitsstudenten foto's van mannen- en vrouwengezichten te zien. Ze werden gevraagd om de gezichten te beoordelen op potentiële date en potentiële labopartner. De eerste vraag meet de seksuele beoordeling, de tweede de niet-seksuele beoordeling.

Tweede experiment
Dit experiment diende als basis voor een volgend experiment, waarbij de foto's aan 50 andere heteroseksuele vrouwelijke studenten werden getoond. Sommige foto's werden echter horizontaal in twee geplitst, waarbij de bovenste helft meer naar links werd geschoven en de onderste helft meer naar rechts. De studentes werd gevraagd om alle foto's op dezelfde schaal te beoordeling.

Seksuele route
Door de foto's op te delen, en dus het verwerksysteem van de proefpersonen te onderbreken, dachten de onderzoekers dat vrouwen meer op specifieke gezichtskenmerken zouden vertrouwen om te bepalen hoe aantrekkelijk het gezicht was. De 'seksuele route' zou dan ook een grotere rol spelen. Alle verwachtingen van de onderzoekers werden bevestigd door de studie.

Correlatie
"De beoordelingen van de tweede groep van de volledige gezichten correleren beter met de niet-seksuele 'labopartner'-beoordelingen van de eerste groep. Dit wil zeggen dat de vrouwen een volledig gezicht kunnen beoordelen op een algemeen, niet-seksueel niveau", legt Franklin uit.

"De beoordelingen van de gesplitste gezichten correleerde ook met de niet-seksuele ratings van de eerste groep als het over vrouwen gaat. Het verschil zat in de beoordelingen van de gesplitste foto's van mannelijke gezichten. Deze correleerden met de seksuele ratings van de eerste groep."

Bewezen
Met andere woorden: als vrouwen een gesplitst gezicht te zien krijgen, steunen ze op een seksuele strategie om gezichten te verwerken. Daarmee bewijst de studie dat de twee niveaus om aantrekkelijkheid van gezichten te beoordelen bestaan.

De rol van cultuur
"We weten niet of aantrekkelijkheid een cultureel gegeven is of een gevolg van hoe hersenen de informatie verwerken", geeft Franklin toe. De psycholoog plant daarom extra studies die onderzoeken of culturele verschillen een rol spelen in het beoordelen van gezichten.

Ook de hormonale veranderingen bij het beoordelen van aantrekkelijkheid zal door Franklin in het oog worden gehouden. Nu al weten we dat vrouwen in hun vruchtbare periode vallen om 'mannelijke' mannen en net in die periode vaker vreemdgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten