dinsdag 4 augustus 2009

Vliegen we allen binnenkort boven de files in een Jetpack?


Als het aan uitvinder Glenn Martin zou liggen, wél. De Martin Jetpack - een soort van minihelikopter die je kan bevestigen op je rug - vond al geïnteresseerde, rijke particulieren. En volgend jaar kan je als toerist in Nieuw-Zeeland rondvliegen met het ding. Daarna zou grote buur Australië volgen en vervolgens de rest van de wereld. Nog even geduld dus, om boven de files uit te vliegen. En sparen maar!

Straalmotor
De Martin Jetpack heeft een tweeliter straalmotor die tot 100 km/uur en hoogtes tot 50 meter moet halen. Bedenker Glenn Martin droomt ervan dat we ooit allemaal ons persoonlijk vliegtuigje op de rug binden, op weg naar het werk om zo de files te slim af te zijn. Maar dat is nog een lange weg. Eerst wordt de Jetpack opengesteld aan het publiek in Christchurch in Nieuw-Zeeland, waar je op lage hoogte en tegen lage snelheid de lucht ingaat.

Niet duurder dan bungeejumpen
"'t Is niet omdat we maar op 10 meter mogen vliegen, tegen amper tien per uur dat het niet ongelooflijk spannend zou zijn', zegt Richard Lauder, CEO van de Martin Aircraft Company. "Het ding zal sowieso vliegen zoals het nog nooit heeft gevlogen, binnen de grenzen van een ruimte gelijkaardig aan een rugbyveld." Een vlucht zou niet meer kosten dan een bungeejump of een duosprong met de parachute. Na enkele minuten training kan je al aan de slag voor een solovlucht.

Bijna 30 jaar oud
Martin ontwerp zijn eerste Jetpack al in 1981. Maar de uitvinding werd vorig jaar pas wereldnieuws toen de gestroomlijnde versie werd voorgesteld in Wisconsin. Sindsdien liepen er al heel wat bestellingen binnen voor het hebbeding dat zo'n 70.000 euro kost. Maar het bedrijf moest de levering aan particulieren stopzetten, tot alles tot in de puntjes in orde was voor militaire instanties, grenscontrole en reddingsfirma's.

Uittesten
"Eerst moet de Jetpack uitgeprobeerd worden door een commerciële organisatie die strenge protocols en veiligheidsregels moet naleven. Als dat allemaal succesvol verloopt, kunnen we beginnen met de verkoop aan het grote publiek", zegt Lauder.

Wie niet kan wachten, moet volgend jaar maar naar het prachtige Nieuw-Zeeland! Met het gewone vliegtuig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten