zaterdag 8 augustus 2009

Crisis op de beurs: vijf don'ts voor de belegger in aandelen


Bij een crisis op de beurs kunnen beleggers de neiging hebben om zich te laten gaan. Een voorbeeld hiervan is om alle aandelen te verkopen of om het beurswereldje te laten voor wat het is. Die weliswaar begrijpelijke reacties van de belegger zijn echte don'ts bij een beurscrisis. Bovendien is paniek voor de belegger een slechte raadgever. Hier volgen nog enkele andere beleggingsacties die "not done" zijn bij een malaise op de beurs en onzekerheid in de economische wereld.

Al je aandelen verkopen
Bij een crisis op de beurs zou een paniekreactie wel eens kunnen bestaan uit een totale uitverkoop van je aandelen. Je bent al het gedoe rond de beurs een beetje beu en je wilt geen risico's meer nemen. Je wilt kost wat kost van je aandelen af en je gaat dan maar tegen om het even welke prijs alles verkopen.

Dit is een reactie die compleet af te raden is. Als je alles verkoopt, kan je je verliezen in de toekomst immers niet recupereren. Door alles te verkopen leg je je dus neer bij je verlies en geef je de hoop op beterschap op. Beter is het om af te wachten tot de aandelenkoersen zich weer zullen herstellen zodat je je gemaakte verliezen een beetje kan compenseren.


Je storten op risicovolle beleggingen
Een tegenovergestelde reactie zou kunnen zijn dat je overenthousiast gaat reageren op de beurscrisis en je op aandelen met hoog risico zal richten. Er zijn nu eenmaal beleggers die na gemaakte verliezen weigeren bij de pakken te blijven zitten en de gemaakte verliezen zo snel mogelijk willen goedmaken.

Dit willen ze doen door te investeren in riskante beleggingen zoals bijvoorbeeld junkbonds. Hier is enige voorzichtigheid geboden: als de algemene beurstoestand belabberd is, heeft deze tactiek niet veel zin. De risicovolle beleggingen dreigen sowieso meegesleurd te worden in een negatieve spiraal als er sprake is van een algemene beurscrisis.


Je beleggingsportefeuille niet meer spreiden
Deze houding kan samengaan met de vorige "don't". Het is mogelijk dat je je alleen nog gaat richten op de beleggingen die een aanzienlijk risico inhouden en dat je je beleggingen niet meer gaat spreiden. Je geeft bijvoorbeeld het vertrouwen op in de sectoren waarin je in het verleden steeds hebt belegd en je stelt nu al je hoop op de relatief nieuwe aandelen.

Toch is het ook hier belangrijk om je aandelen te blijven spreiden. Als je toch voor risico wilt gaan, kies er dan ook voor om ook enkele procenten van je beleggingsportefeuille in traditionele sectoren te investeren. Ook in onzekere economische tijden is het beter dat je beleggingen gespreid zijn.


Je liquiditeiten uit het oog verliezen
Bij een algemene beurscrisis en financiële onzekerheid kan je verwachten dat er veel ontslagen zullen vallen. Heelwat mensen moeten het dan met minder financiële middelen doen. Op dat moment is het van belang om je liquiditeiten niet uit het oog te verliezen.

Hoe moeilijk het ook is, probeer het zo voorzichtig mogelijk te doen met je uitgaven. Zorg ervoor dat je voldoende geld op je bankrekening houdt en je je niet in de schulden hoeft te steken. In moeilijke economische tijden is het goed om nog over een fatsoenlijke hoeveelheid cash te beschikken, zowel voor je dagelijkse uitgaven als voor de eventuele aankoop van goedkope aandelen.


Je afkeren van de beursactualiteit
Het is aannemelijk dat je er even genoeg van krijgt en je zin om je beleggingen op te volgen wegdeemstert. Naast de groep beleggers die al hun aandelen verkopen, heb je ook de groep beleggers die de beursactualiteit niet meer volgen. Ze kiezen voor een passieve houding en stellen hun hoop volledig op de beheerder van hun beleggingsportefeuille. Als je heelwat verliezen gemaakt hebt door de slechte gang van zaken op de beurs, is dit een begrijpelijke houding.

Toch is dit niet aangewezen, want het is beter de harde werkelijkheid onder ogen te zien. Als je je een tijdje niet meer bezig houdt met de beursactualiteit, verlies je je zicht op de toestand van de aandelenmarkten. Zo zal je niet voldoende geïnformeerd zijn als er zich nieuwe mogelijkheden zijn om te beleggen. Want hoe lager de koersen staan, hoe aantrekkelijker koopjes je zal kunnen doen op de aandelenmarkten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten