dinsdag 4 augustus 2009

"Verbied Photoshop en red de tiener"


De Britse liberale democratische partij vindt dat gephotoshopte foto's van celebrities moeten verboden worden in magazines gericht op tieners. In volwassen magazines zouden de foto's wel mogen verschijnen, maar enkel aanduiding wat er hoe werd aangepast.

Zo zouden kwetsbare tieners vaker blootgesteld worden aan realistische beelden, argumenteert voorvechtster Jo Swinson. De partij richt zich in het algemeen op vrouwenzaken, en vecht ook voor veiligheid en gelijk loon.

Puistjes en haartjes
Swinson is wel bereid om het retoucheren van puistjes en haartjes toe te staan 'omdat dat geen werkelijke verandering van het lichaam is'. De politica richt haar pijlen vooral op grotere borsten, slankere kaaklijnen, plattere buiken en dunnere billen, zoals in de glossy magazines gebeurt.

Eerlijk
De politica vindt dat ook adverteerders en fotoredacteurs eerlijk moeten zijn over de veranderingen die ze aanbrengen. Onder meer 'Twiggy' en Jessica Alba liggen onder vuur voor hun advertenties voor respectievelijk Olay en Campari.

Bescherming
Ook 'mogen' de foto's wel voor volwassenen "omdat zij duidelijk niet hetzelfde niveau van bescherming nodig hebben". Jonge meisjes daarentegen moeten wel tegen zichzelf worden beschermd. "Voor hen lijkt elke foto dezelfde, ze kijken niet met een kritische blik. En dan zien ze die onrealistische beelden en gaan ze extreem diëten en raken ze beschadigd."

Mooi
"Ik wil niet verbieden dat adverteerders modellen gebruiken die duidelijk mooier zijn dan de gemiddelde vrouw. Maar er is een verschil tussen schoonheid verkiezen, en zo'n schoonheid nóg verknippen tot 'onmogelijke' tailles, buiken, borsten en billen."

Vergelijking
Susan Ringwood, voorzitster van Beat, een vereniging voor mensen met een eetstoornis, beaamt de stelling. "Het gebeurt niet bewust of opzettelijk, maar mensen vergelijken zich wel met die foto's. Als de vergelijking keer op keer in je nadeel uitvalt, dan heeft dat een negatief effect. De aanpassingen gebeuren ook altijd op dezelfde manier: om mensen groter, dunner en jonger te laten lijken. Mensen die herstellen van een eetstoornis begrijpen niet dat die celebs er wél 'zo' mogen uitzien, en zij niet. Ze beseffen niet dat het niet 'echt' is."

Normaal lichaam
Michelle Mone van het lingeriemerk Ultimo treedt haar bij. "Mensen weten niet meer hoe een normaal vrouwenlichaam er uit ziet, door al die overdreven photoshop. Ik wil het niet meer." Mone toonde Peaches Geldhof in haar campagne zoals ze was, zonder één retouchering. "Ze is een mooie jonge vrouw, waarom zou ik haar niet tonen zoals ze is." Mone hoopt dat andere merken haar zullen bijtreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten