maandag 3 augustus 2009

Onveilige seks is goed voor mentale gezondheid


Vrijen zonder een condoom geeft volgens een belangrijke Schotse psycholoog het mentale welzijn van zowel mannen en vrouwen een boost.

Biologische geprogrammeerd
De Schotse professor Stuart Brody bestudeerde het seksueel gedrag van 99 vrouwen en 111 mannen in Portugal. Daaruit bleek dat mensen die vaak met stress kampen condooms gebruiken als ze vrijen. Mensen die zonder voorbehoedsmiddelen seksten, gingen beter om met stress en hadden een betere mentale gezondheid. "Mensen zijn biologisch geprogrammeerd om te genieten van onveilige seks omdat het de kans vergroot dat een koppel zich voortplant."

Evolutie
Organisaties die veilige seks promoten reageerden meteen heel fel op deze resultaten. Ze waarschuwen dat onveilige seks leidt tot ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Stuart Brody reageert op de kritiek: "Evolutie is niet politiek correct. Er is maar één soort van seks waardoor je lichamelijke en mentale gezondheid een boost krijgt. Dat is de voortplanting, dus seks zonder voorbehoedsmiddelen. De evolutie heeft daarvoor gezorgd, dat is niet toevallig zo. "

Kritiek
Tony Kerridge vertegenwoordiger van een organisatie die veilige seks promoot: "In Europa stijgt het aantal besmettingen met HIV bij heteroseksuele koppels het snelst. Dus ik had gedacht dat onderzoekers eerder de mentale gezondheid zouden onderzoeken van iemand die ontdekt dat hij een soa heeft of ongewenst zwanger is. Het is nogal voor de hand liggend dat iemand zonder kinderwens die met verschillende mannen slaapt altijd een condoom gebruikt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten