woensdag 5 augustus 2009

Waarom vrouwen hun schoonmoeders haten


De strijd tussen vrouwen en hun schoonmoeders is zo oud als de straat en voorwerp van menige grap. Maar de vrouwen zelf kunnen er minder vaak mee lachen. Ze vrezen inmenging in hun huishouden, ze worden woedend van de 'goedbedoelde' raad en de meeste ruzies gaan over haar. Kortom, veel vrouwen zijn jaloers op hun schoonmoeder: de enige andere vrouw die hun man zo goed kent, al vormt ze geen seksuele bedreiging.

Stress & jaloezie
Recent onderzoek toont dan weer hoe diep de spanning tussen de twee vrouwen gaat. Twee derde van de vrouwen rapporteert ongelukkig en gestresseerd te zijn door de spanning met haar schoonmoeder. Ook beschuldigen ze haar ervan 'onredelijk jaloers' te zijn op de liefde tussen het koppel. Ook de schoonmoeders klagen. Dat ze uitgesloten worden in het leven van hun zoon bijvoorbeeld.

Perceptie
"Het conflict ontstaat door het (al dan niet terechte) gevoel dat de een de ander bekritiseert of ondermijnt. Daardoor ontstaat een ongemakkelijke sfeer, die soms weinig te maken heeft met de werkelijke houding en veel met de perceptie", legt psychologe Terri Apter uit.

"Zowel de vrouw als de schoonmoeder worstelen om hun status binnen de familie te bereiken of te houden. Elk proberen ze die status te beschermen en voelen ze zich bedreigd door de ander."

Lijdensweg
Apter leefde zich in in de wereld van vrouwen en schoonmoeder door diepte-interviews en observaties tijdens familiefeestjes. "Het is een tragedie. Dit drijft vrouwen die zoveel gemeenschappelijk hebben uiteen, zodat ze niet kunnen profiteren van elkaars vriendschap. Beide partijen lijden eronder."

Kritiek
"Elke vrouw veronderstelt dat haar schoonmoeder kritiek zal hebben op haar huishouden, hoe ze de kinderen opvoedt of hoe ze kookt. Dat duwt hen meteen in een defensieve houding. Schoonmoeders interpreteren de beslissingen van hun schoondochters dan weer als 'expres anders doen' of 'ze willen mij er niet bij'. En dan voelen ze zich afgewezen in hun eigen keuzes."

Jaren miserie
Voeg daar de onvoorwaardelijke liefde van een moeder aan toe, en de conflicterende gevoelens van trots en verlies als een zoon trouwt, samen met de onzekerheden van een vrouw die werk en huishouden probeert te combineren, en het resultaat is een explosieve cocktail van gevoelige vrouwen die geen kritiek kunnen verdragen. Anders gezegd: een recept voor jaren miserie.

Hartziekten
Niet alleen psychologische miserie, maar ook fysieke. Een Japanse studie, waar de kersverse bruid bij de schoonfamilie intrekt, toonde dat hartziekten bij vrouwen vaker voorkomen in gezinnen met twee of drie generaties. Voor mannen was er geen negatief effect te vinden.

Het huwelijk zelf heeft ook meer kans op slagen als de schoonmoeder verder weg woont. Uit een Italiaanse studie bleek dat elke kilometer tussen een koppel en haar schoonmoeder de kans op een gelukkig huwelijk doet toenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten