dinsdag 18 augustus 2009

Waarom je een affaire beter niet opbiecht


Het was slechts een keer, maar je maakte een fout en bedroog je partner. Je schuldgevoel vertelt je alles te bekennen en te smeken voor vergeving in de hoop dat je een tweede kans krijgt. Maar voor je dit doet, denk je best eens na over de gevolgen. Op het eerste gezicht lijkt het verkeerd om te zwijgen, maar we geven verschillende redenen om het toch te doen.

Je partner zal het nooit ontdekken
Als je zeker weet dat je partner het nooit zal ontdekken, kun je het even goed niet vertellen. De kans is groot dat het bij je geliefde nooit zal opkomen dat je een kortstondige affaire had. Denk aan het spreekwoord: "Wat niet weet, niet deert".

Het betekende niets
Misschien was de alcohol verantwoordelijk of de magie van het moment, die dan ook snel verdween. Als je zeker weet dat het nooit meer zal gebeuren, is het niet echt de moeite waard om te vertellen. Je geeft toch niet altijd elke fout toe, zeker niet in dit geval, waarbij je je maanden nog zult moeten verontschuldigen.

Herinneren
Als je het je partner vertelt, zul je er nog vaak aan herinnerd worden. Bereid je er op voor dat telkens wanneer een discussie vastloopt, je partner je terug attent maakt op je misstap. Of wanneer je geliefde iets van je wil, zal het gebruikt worden om iets gedaan te krijgen.

Wie was eerst?
Als je vermoedt dat je partner het woord trouw ook niet zo nauw neemt, is het beter van niets te vertellen. De kans bestaat dat je geliefde ook alle scheven schaatsen opbiecht en kunnen er ook voor jou pijnlijke dingen naar boven komen.

Wraak
Een affaire opbiechten kan je partner tot wraak drijven. Je geliefde kan je imago kraken omdat hij of zij alles van je weet en contact heeft met familie, vrienden en collega's. Denk aan het verspreiden van roddels, geruchten en leugens of je zwart maken voor iedereen, zeker met de komst van mails en Facebook is dit des te makkelijker. Opbiechten kan niet alleen je relatie maar ook je werk of sociale leven kosten.

Relatiebreuk
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden. Veel partners zullen hun biezen pakken na een affaire om nooit meer terug te komen. De gekwetste partij zal gesteund worden door familie en vrienden, tenslotte ben jij de schuldige. Je leven zoals je het nu kent is dan voorbij. Misschien is leven met een schuldgevoel dan toch beter dan een leven zonder je partner?

Je geeft om je partner
Je bent natuurlijk samen met je geliefde omdat je om hem of haar geeft. Anders was die onenightstand tot een echte relatie uitgedraaid. Als je het vertelt, kwets je je partner. Probeer het in stilte goed te maken door een betere geliefde te zijn en toon hoeveel je om de andere geeft.

Egoïstisch
Je vertelt je misstap alleen omdat jij je beter zou voelen. Dus in plaats van eerst aan jezelf te denken, net als toen je die scheve schaats beging, is het beter aan de andere te denken. Is al die pijn wel nodig?

Vertrouwen is weg
Je kunt in de liefde je woorden niet meer terug nemen. Eens je bekend hebt, kun je de klok niet meer terugdraaien en zal je relatie voor altijd anders zijn. Het vertrouwen is voorgoed geschonden, want vergeven is één ding, vergeten is nog eens zo moeilijk. Je partner zal je nooit meer vertrouwen als je er alleen op uit trekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten