zondag 23 augustus 2009

Meisje sterft door gebrek aan materiaal in ambulance


Een jonge meisje van acht is op een dramatische wijze gestorven in Australië. Het kind kreeg een hartaanval en de ambulance werd gebeld. De ziekenwagen kwam aan maar had geen defibrillator bij en zo had het meisje geen schijn van kans meer. Ook al is het niet zeker dat het toestel haar leven had kunnen redden.

Uit onderzoek blijkt dat de defibrillator -een toestel om het hart weer te doen kloppen- uit de ambulance gehaald was voor een trainingssessie. Na amper drie minuten was de ziekenwagen al op de plek van het onheil aan de Gold Coast. "Toen de medici aankwamen, merkten ze dat ze het materiaal om het meisje te reanimeren niet bijhadden. Ook de defibrillator lag nog in het ziekenhuis. Het toestel was gebruikt bij een oefensessie en niet meer in de ziekenwagen gelegd", luidt een bevinding in het rapport.

Versterking te laat
Er werd versterking opgeroepen. Vier en zeven minuten later kwamen twee ambulances aanrukken maar het was al te laat. Het meisje was intussen al overleden. Het kind werd nog overgebracht naar het ziekenhuis waar ze officieel dood verklaard werd. Volgens de verantwoordelijke is het normaal dat er 'oefenmateriaal' uit een reserveziekenwagen gehaald wordt en als er geen reserveambulance is dan wordt er een defibrillator van een operationele ziekenwagen gebruikt. Toch is het lang niet zeker of het meisje zou gered zijn met de defibrillator.

Minister verontwaardigd
Wat er ook van zij, de bevoegde minister is niet te spreken over het incident. Volgens Neil Roberts moet er altijd een defibrillator aan boord van een ziekenwagen zijn. Volgens dokter David Rosengren zijn de toestellen cruciaal bij een reanimatiepoging maar hij wijst er meteen ook op dat de meeste hartaanvallen sowieso dodelijk zijn. "Iedereen kent wel iemand die na een hartaanval nog gered kon worden maar dat zijn wel degelijk uitzonderingen", besluit hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten