maandag 16 november 2009

Cocktail van drie virussen zorgt voor paniek in Oekraïne


In Oekraïne is het alarmfase rood. Het oostblokland wordt geplaagd door een virus dat veel gevaarlijker zou zijn dan Mexicaanse griep en dat ook naar de buurlanden -en naar de rest van Europa- kan overwaaien. Het gaat om een cocktail van drie virussen die zijn gemuteerd in één enkele pandemie. Al 189 personen zijn eraan overleden, meer dan één miljoen mensen zijn geïnfecteerd in vooral het westen van Oekraïne. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft al de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie, terwijl een team van negen specialisten onderzoek doet in Kiev en Lviv om het virus te identificeren. Enkele stalen zijn ook naar Londen gestuurd voor verdere analyse.

Nog agressiever virus
"Mensen sterven hier. De epidemie doodt ook doktoren. Dit is absoluut onvoorstelbaar in de 21ste eeuw", aldus Joesjtsjenko. "In tegenstelling tot soortgelijke epidemies in andere landen, komen bij ons tegelijkertijd drie serieuze virale infecties samen. Twee seizoensgebonden griepen en de Californische griep. Volgens virologen zorgt die combinatie van infecties voor een nog agressiever nieuw virus omwille van mutatie." Eerste minister Yulia Timoesjenko doet ondertussen de ronde van de ziekenhuizen. De presidentsverkiezingen voorzien voor januari kunnen uitgesteld worden.

Zwarte houtskool
In het ziekenhuis van Lviv zijn vier mannen en een vrouw gestorven, waarvan twee personen tussen de 22 en 35 jaar. De diagnose luidt een virale pandemie, aldus dokter Myron Borysevych: "We geloven niet dat dit het H1N1-virus is. We weten echt niet welke pandemie het is." Universiteiten, scholen en crèches zijn al gesloten, net als theaters en vele publieke plaatsen. Sinds vorige week zijn ook enkele grensposten om Oekraïne binnen te geraken, gesloten. Ook den dokter die anoniem wil blijven luidt de alarmbel. "We hebben een autopsie uitgevoerd op twee van de lijken en hun longen zagen eruit als zwarte houtskool. Alsof ze helemaal verbrand zijn. Verschrikkelijk."

Geen maskers meer
Ondertussen wordt er ook fraude gepleegd met gezichtsmaskers, die sinds de uitbraak uitverkocht zijn. Net als anti-virus medicatie worden die nu voor exorbitant hoge prijzen verkocht. Ook in buurland Polen houden ze hun hart vast. Daar roept eerste minister Donald Tusk de hulp van de Europese Unie in. Net als de andere buurlanden Rusland, Hongarije en Roemenië testten ze Oekraïners die het land binnenkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten