zondag 15 november 2009

We kiezen altijd voor het meeste genot


Het najagen van genot en plezier is de drijvende kracht achter de beslissingen die iemand neemt. Sterker nog, het drijft zelfs de meest alledaagse beslissingen, zo concludeerden Britse wetenschappers na een experiment met 61 vrijwilligers.

De vrijwilligers werd gevraagd zich hun droomvakantie voor te stellen. Ze moesten beoordelen hoe gelukkig vakantiebestemmingen als Thailand hen zouden maken. Vervolgens werd een deel van de bestemmingen beoordeeld 'nuchter' en een deel nadat ze een stof ingespoten hadden gekregen die de gevoeligheid voor dopamine verhoogt.

De volgende dag moesten ze kiezen tussen paren bestemmingen die ze evenveel punten hadden gegeven. Elk paar bestond uit één bestemming onder invloed van de dopamineversterkende stof en één beoordeeld onder invloed van een placebo.

Na een nieuwe beoordeling bleek dat de dopamine een grote invloed had op de bestemmingskeuzes. Zo kozen de vrijwilligers vaker voor een bestemming gekozen onder invloed van de dopamineversterkende stof.

"Dat wil zeggen dat dopamine de verwachting van plezier versterkt en dat het effect minstens 24 uur aanhoudt bij 80 procent van de mensen." De wetenschappers waren zelf verbaasd over hoe lang het effect aanhoudt.

Dopamine is een chemische stof in de hersenen die plezierig gedrag versterkt en plezante gevoelens opwerkt na stimuli zoals seks of voedsel. Wie gevoelig is aan het effect ervan, raakt ook makkelijk verslaafd. Zo zou dopamine ook een rol spelen in drugsverslaving.

"Het is duidelijk dat menselijke beslissingen grotendeels gestuurd worden door verwachtingen van genot en pijn. Daarom is het nodig dat we begrijpen hoe hedonistische verwachtingen tot stand komen, en dat we onderzoeken hoe deze 'genotsverwachting' een rol speelt in het ontstaan van verslavingen", besluiten de onderzoekers.

1 opmerking: