maandag 2 november 2009

Waarom vrouwen het gevecht tegen babykilo's altijd verliezen


Voor veel vrouwen in hun gewicht een obsessie geworden. Ze wegen zich bijna dagelijks, beseffen wat veel vet en suikers bevat en na een uitspatting verplichten ze zichzelf tot een zware sportsessie. Als ze zwanger worden is dat niet anders: ze maken zich zorgen om hun veranderende lichaam, en het is een strijd tegen andere zwangeren over het aantal kilo's ze bijkomen tijdens de zwangerschap, en hoe snel ze ze er weer af (willen) krijgen.

Te snel of te traag
Ze worden niet geholpen door het schoonheidsideaal en de zware maatregelen celebs nemen (personal trainers en dieetkoks) om zo snel mogelijk weer aan hun ideale lichaam te voldoen.

Maar wat vrouwen ook doen: ze verliezen. Want als ze snel hun babyvet verliezen, zijn ze geen goede mama en alleen bezig met zichzelf. Verliezen ze het niet snel genoeg, dan zijn ze lui en geven ze niet om zichzelf.

Het is nooit goed genoeg
De boodschap van onze samenleving is duidelijk: wat vrouwen ook doen, het zal nooit goed zijn en het zal vooral nooit goed genoeg zijn. Het gaat altijd beter kunnen dus mogen ze geen moment rusten en moeten ze altijd proberen om het onmogelijke te vermijden.

Tegenwind
Niet alle vrouwen en moeders zijn het met die boodschap eens. Claire Myski en Magali Amadei bijvoorbeeld. Deze twee vrouwen startten de website 'The Healthy Beauty Pledge', waarin vrouwen (en moeders) gevraagd wordt een charter te ondertekenen. Daarmee beloof je onder andere te erkennen dat het perfecte lichaam en de perfecte mama niet bestaat, jezelf niet te identificeren met je gewicht en kledijmaat en te vragen om hulp wanneer dat nodig is.

Zorgen
De twee schreven ook een boek, parodiërend getiteld 'Does this pregnancy make me look fat?'. Voor dat boek werden ruim 400 vrouwen geïnterviewd. Wat bleek? Meer dan 80 procent maakte zich zorgen over haar veranderende lichaam.

Het ergste is nog dat er maar weinig kan gedaan worden om deze vrouwen te verzekeren dat het oke is en dat alles goed komt. Zelfs de liefde van hun partners helpt niet. Eén op acht vrouwen was zo beschaamd in haar lichaam dat hun partner hen niet meer naakt mocht zien.

Terwijl die partners vaak niets dan lof hebben voor het lichaam van hun vrouwen. "Ik wou dat ze zichzelf zagen zoals wij hen zien" of "Ik wil gewoon dat ze zich goed voelt", was de meest opgetekende reactie van de mannen.

Schrik
"In plaats van de veranderingen te omarmen, leken vrouwen er vooral schrik van te hebben. Ze gaan sporten tijdens de zwangerschap om de gewichtstoename onder controle te houden, en hongeren zich uit zodra de baby is geboren."

Amadei weet waarover ze praat: ze was model en had een eetstoornis. "Het idee ontstond toen ik zwanger was van mijn dochter. Ik slaagde erin de cijfers op de weegschaal los te laten, maar de rest van de wereld kon er niet over zwijgen."

Frustrerend
De aandacht voor zwangere celebrities én hoe snel ze de kilo's weer kwijt spelen is in twee jaar meer dan verdubbeld. "En deze vrouwen weten wel dat die celebs kunnen rekenen op een leger aan hulp, maar toch heeft het een impact op hen. Ze weten dat het 'belachelijk snel' gaat, en dat het 'niet gezond kan zijn', maar tegelijkertijd noemen ze het frustrerend.

Een verloren gevecht dus, want zelfs al beseffen vrouwen maar al te goed dat het opgehangen beeld onbereikbaar is, in de spiegel zien ze alleen hoe ver ze (nog?) van dat beeld verwijderd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten