dinsdag 10 november 2009

Vreemdgaan kan ook zonder seks


Seks is geen noodzakelijke voorwaarde voor vreemdgaan, een sterke emotionele component is al genoeg. "Ook intieme vriendschappen met iemand van het andere geslacht zijn vreemdgaan voor wie getrouwd is of in een langdurige, vaste relatie zit", vindt Philip Hudson, lid van de British Association for counselling and psychoterapy. "Ook emotioneel vreemdgaan is vreemdgaan."

Tikje meer
Hudson verwijst daarbij niet naar vriendschapsrelaties, maar relaties met dat 'tikje' meer. "Je kiest je kleding uit in functie van hém (of haar) en niet van je man (of vrouw). Als je lingerie koopt, hou je rekening met zijn mening; een bepaalde gebeurtenis of frustratie wil je eerst met de ander delen en je kan niet wachten om hem/haar terug te zien. Je emotionele hechting is verschoven van je partner, naar die ander. Dat is ook vreemdgaan."

Opbouwende spanning
Het klinkt een beetje als verliefd zijn, en als opbouwende seksuele spanning en dat is het ook. Het is het hele versierproces, zonder de intentie de ander te versieren en zonder de intentie tussen de lakens te duiken. Het gebeurt gewoon, het stamt voort uit eerdere gesprekken en plagerijen en wordt op den duur een zeer intieme en emotionele relatie, waarbij het leven om die ander gaat draaien."

Seks als recht
"De regelgeving rond het huwelijk stamt uit de Middeleeuwen, dat moeten we durven toegeven. Seks was ooit een 'huwelijksrecht', in die zin zelfs dat een huwelijk niet helemaal legaal was als er nooit seksuele betrekkingen waren. Moderne relaties werken anders, intimiteit is de motor van een moderne relatie."

Grens
Hudson vindt het te gemakkelijk om de grens enkel bij seks te leggen. "Het is gemakkelijk om te denken dat alles okee is zolang je geen seksuele grens overschrijdt, want dan steun je op de wet. Mar de emotionele en morele regel is wél verbroken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten