vrijdag 20 november 2009

Seks op bestelling voor longstay


De gevaarlijkste tbs-patiënten van ons land krijgen op hun longstay-afdeling seks op bestelling. In de docufilm Longstay is te zien hoe medewerkers van de Pompestichting, een instelling voor forensisch psychiatrische zorg, overleggen over bureau Flekszorg, dat speciale seksverzorgenden in dienst heeft.

Voor een tarief van 105 euro (basis) of 135 euro (all-in) bieden zogeheten zorgprostituees hun diensten aan in de klinieken. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat seks binnen de kliniek niet de bedoeling is. "Justitie wil het gewoon niet hebben en het gebeurt dus ook niet. We gaan er vanuit dat er alleen over is gesproken."

Longstay gaat vrijdag in première op het IDFA-festival te Amsterdam. De docufilm bevat volgens het ministerie passages die schokkend kunnen zijn voor slachtoffers of hun nabestaanden. Zo wordt openlijk gesproken over de misdrijven. Ook komen er tbs'ers zichtbaar aan het woord, terwijl justitie niet wil dat tbs'ers in beeld worden gebracht. Het departement heeft er bij de Pompestichting op aangedrongen dit soort passages aan te passen, maar dat is niet gebeurd.

Leiding van de kliniek

Het ministerie van Justitie "betreurt het zeer" dat de kliniek zich niet aan de uitgangspunten van justitie heeft gehouden, verklaarde de woordvoerder van Albayrak. Of dat nog gevolgen heeft voor de leiding van de kliniek, kon hij niet aangeven. Afgesproken is dat de Pompekliniek de slachtoffers van tbs'ers die aan het woord komen, informeert.

Seks bestaat niet

Volgens de zegsman heeft het ministerie niet gevraagd de beelden van het werkoverleg over de seksverzorgers aan te passen. Een therapeute geeft daarin ook aan dat "seksverzorging" in een tbs-kliniek politiek en maatschappelijk extreem gevoelig ligt. "Wij hebben daarover allemaal zo'n beetje dezelfde mening, maar de rest nog niet. Den Haag zegt heel duidelijk: seks in de tbs, dat kan niet, dat bestaat niet, dat is er niet. Terwijl wij denken van wel",

Geen opmerkingen:

Een reactie posten