zaterdag 7 november 2009
10 stappen naar een gelukkig en gezond tweede huwelijk
Echtscheidingen zijn niet gemakkelijk, en een nieuwe relatie starten ook niet. En al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Hoewel co-ouderschap de norm is, zijn de kinderen meestal het gros van de tijd bij hun moeder. Met vertekende situaties tot gevolg: als de kinderen dan bij hun vader zijn, doen ze alleen maar leuke dingen en hoeven ze niet op te ruimen, om het maximum uit een minimum aan tijd te halen.
Als 'vreemde' doordringen tot het kringetje 'moeder-en-kinderen' en ook steeds vaker 'vader-en-kinderen', is niet gemakkelijk. Maar de ouders moeten beseffen dat ze recht hebben op een nieuwe relatie, en dat het kan. Hier zijn tien tips om je relatie na het huwelijk te doen slagen.
1) Schuld
Laat je schuldgevoel achterwege. Ten eerste de schuld over de scheiding voor wie het initiatief nam, en het verdriet dat ze anderen veroorzaakt hebben. Maar ook de schuld over een nieuwe partner is niet op zijn plaats. Je mag best een nieuwe relatie hebben en dat zal je kinderen niet schaden, op voorwaarde dat de relatie stabiliteit biedt. Hun ouders na een scheiding weer in een gelukkige relatie zien, kan een goede les zijn voor de kinderen.
2) Angst
De angst over een mogelijke straf van de ex-partner voor een nieuwe partner mag je niet tegenhouden. Niemand kan je verbieden opnieuw gelukkig te zijn in een andere relatie. Je ex kan je kinderen proberen te treffen door te stellen dat je niet meer om hen geeft, maar wees vasthoudend, geef het niet op en investeer in een open, duidelijke relatie met je kinderen.
3) Gemakkelijk
Accepteer dat het niet gemakkelijk is, en het hoogstwaarschijnlijk ook nooit zal worden. Kinderen hebben tijd nodig om veranderingen (een nieuwe partner) te aanvaarden, zeker als het trauma van de echtscheiding (nog) niet verwerkt is. Geef jezelf niet de schuld, maar doe wel je best om je kinderen te helpen de hindernis te nemen.
4) Vragen
Stel jezelf in vraag. Laat je je in het opvoeden leiden door angst of schuldgevoel? Ben je daardoor te toegeeflijk en beslissen je kinderen te veel? Geloven je kinderen dat ze een nieuwe partner kunnen veto'en? In dat geval wordt het moeilijk voor hen om de nieuwe partner niet te zien als een tegenstander. Neem terug de controle over het gezin, en geef je kinderen veel liefde en grenzen.
5) Wees eerlijk
Wees eerlijk over het gedrag van je kinderen. In het begin gaan ze het de nieuwe partner wellicht niet gemakkelijk zal maken, wat bij hem of haar frustratie zal veroorzaken. De typische reactie voor een ouder is om in de verdediging te schieten, maar onder ogen zien dat je kinderen niet perfect zijn en dat durven toegeven, is ook maar eerlijk.
6) Centrum
Laat een nieuwe partner zo snel mogelijk echt deel uitmaken van het gezin, als kernlid. Geen 'afwachtende rol' aan de rand om zich dan een weg naar het midden te wurmen, maar een volwaardige rol. Maak aan je kinderen duidelijk dat het menens is en dat je slecht gedrag niet zal tolereren.
7) Jaloersheid
Als je nieuwe partner begint te klagen dat zij niet op de eerste plaats komt of dat ze zich niet betrokken voelen, neem dan de tijd om te overwegen of dit niet echt zo is voor het af te doen als 'jaloezie'.
8) Een nieuwe start
Hoewel routines en gewoontes voor kinderen zeer belangrijk zijn, is het ook belangrijk om de nieuwe partner écht bij het gezinsleven te betrekken. Dat betekent ook nieuwe routines, regels en gewoontes. Laat toe dat er iets verandert, zoals de woonplaats.
9) Zonder
Hoe belangrijk tijd mét de kinderen ook is, ook tijd doorbrengen zonder de kinderen is onmisbaar. De druk valt even weg en je kan alleen zijn met je partner en elkaar blijven ontdekken.
10) Geen twee op de eerste plaats
Er kan maar een partij op de eerste plaats staan. Als dat altijd je kinderen zijn, dan heeft je relatie nooit kans op slagen. Durf voor jezelf kiezen en tegen je kinderen ingaan!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten