zaterdag 25 juli 2009

Huidtest spoort dementie vroeg op


Een huidtest die de vroege stadia van Alzheimer opspoort, Amerikaanse onderzoekers zijn momenteel druk bezig met de ontwikkeling ervan. Hoe vroeger de ziekte ontdekt wordt, hoe vroeger patiënten kunnen beginnen met een behandeling om de ontwikkeling van de ziekte tegen te gaan.

Pijnloos
Uit onderzoek blijkt dat een bepaald enzym actiever is in de hersenen van mensen met Alzheimer. Het enzym zit ook in huidcellen, als dit wordt blootgesteld aan een chemisch middel veroorzaakt dat een ontsteking. Zo kunnen artsen meten hoe actief het enzym is in de hersenen. Omdat het maar om een klein aantal cellen gaat dat van de arm geschraapt wordt, is het een pijnloze procedure. Uit onderzoek blijkt dat de test 98 procent accuraat is.

Vroege behandeling
Momenteel is er geen eenvoudige manier om Alzheimer vast te stellen, omdat veel van de vroege symptomen gelijkaardig zijn aan andere problemen als vitaminetekort, infecties en depressies. Wel bestaat er een test die het geheugen onderzoekt. Maar de enige manier om de ziekte te bevestigen is met een autopsie na de dood van de patiënt. Een test die de vroege symptomen opspoort betekent dat de behandeling vroeger kan beginnen. Hoewel er nog steeds geen genezing bestaat, kan medicatie de ontwikkeling van de ziekte vertragen.

Kortetermijngeheugen
Alzheimer is het gevolg van kleine stukjes proteïne die samen klonteren en aan de buitenkant van de hersencellen blijven kleven. Als deze groeien verstoren ze de communicatie tussen de cellen, waardoor je kortetermijngeheugen aangetast wordt. Andere symptomen zijn een gebrek aan concentratie, verwardheid en de neiging om doelloos rond te lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten