maandag 27 juli 2009

Wat verandert voor uw geld in juli?


Bij het begin van de zomervakantie verandert er van alles voor uw budget. Netto vertelt u hoe uw uw portefeuille er gaat uitzien in juli.
(netto) – In de maand juli wordt bellen en sms'en in de Europese Unie goedkoper, maar bellen naar 1212 duurder. Gas en elektriciteit kosten meer. En er komen budgetmeters voor aardgas. Een woordje uitleg.

Bellen en sms’en in Europa goedkoper
Vanaf 1 juli wordt het voor Europeanen goedkoper om te bellen of te sms’en vanuit het buitenland. Maar dat geldt alleen in de Europese Unie. Een sms’je mag nog maximaal 13 eurocent kosten. Let op, met 'het buitenland’ bedoelt men dat u binnen de 27 lidstaten van de Europese Unie moet blijven. Mobistar verlaagt het tarief voor een sms vanuit een Europese lidstaat van 39 naar 13 eurocent. Proximus liet weten te volgen. Base zal de tarieven ook aanpassen, de tarieven zijn nog niet gekend.

De Europese maximumprijs voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken zakt van 46 naar 43 cent per minuut, exclusief btw. De prijs voor het ontvangen van gsm-gesprekken in een ander land dat in de EU ligt, daalt van 22 naar 19 cent. Ook nieuw is dat telecombedrijven grensoverschrijdende gesprekken niet meer naar boven mogen afronden op de minuut.

Bellen naar 1212 kost meer
De tarieven van oproepen naar de inlichtingennummers 1212 (Nederlands), 1313 (Frans) en 1414 (Engels) worden duurder. Belgacom-klanten betalen vanaf 1 juli 0,28 euro per minuut in plaats van 0,25 euro, plus connectiekosten van 1,12 euro per oproep (in plaats van 1,035 euro). Proximus-klanten betalen voor hun oproep met de gsm naar 1212 en 1313 voortaan 1,65 euro voor de eerste minuut. Na de eerste 60 seconden betaalt de klant 0,45 euro per minuut. De tarieven voor de infonummers van Belgacom (1207 en 1307) veranderen niet.

Tarieven voor gas en elektriciteit duurder
Vanaf 1 juli gelden nieuwe distributietarieven bij de gemengde intercommunales (vereniging van gemeenten met private partners). De koepel van de gemengde netbeheerders Eandis maakt 80 procent uit van de gas- en elektriciteitsmarkt in Vlaanderen. De energieregulater CREG voorziet een toename van gemiddeld 11 procent voor gas en elektriciteit tegenover 2008. Er zijn wel verschillen per netbeheerder. Omdat de distributietarieven circa 20 procent (voor gas) tot 30 procent (voor elektriciteit) van de energiefactuur uitmaken, zou dat voor een modaal gezin gaan om een stijging van 20 euro.

Budgetmeters voor aardgas
Eandis, de koepel van de gemengde netbeheerders, gaat budgetmeters voor aardgas invoeren. Voor elektriciteit bestaan die al, maar voor aardgas zijn ze nieuw. Een budgetmeter maakt het voor de financieel zwakkere consument mogelijk om zijn gebruik binnen de perken te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten