maandag 20 juli 2009

Vrouwen zonder wenkbrauwen: nieuwe trend?


Modellen die paraderen met gebleekte of verwijderde wenkbrauwen: het lijkt een nieuwe trend binnen de fashionindustrie. Op de catwalks en op reclamecampagnes lijken de beauties zonder wenkbrauwen eerder op aliens.

Modellentrend
Het Braziliaanse supermodel Adriana Lima staat bekend als een van de meest sexy vrouwen. Waarom wil iemand, die gezegend is met een supervrouwelijke schoonheid, haar wenkbrauwen bleken? Op slag lijkt ze minder verleidelijk. Heel wat van haar collega's doen hetzelfde: ook de modellen in de Givenchy campagne bleken of verwijderen hun wenkbrauwen. Op de Balanciaga en Prada catwalks lijken vreemde, science-fictionachtige figuren te paraderen. Het Nederlandse model Lara Stone speelt een pioniersrol met deze trend. De look, die ooit door Mona Lisa als Elizabeth I werd gedragen, doet het weer helemaal. Waarom?

Aseksueel
Zonder wenkbrauwen worden mannelijke en vrouwelijke gezichten meer uniform. Sommige modekenners zien daarin de reden: mannen en vrouwen voorstellen als aseksuele, uniforme wezens.

Economische crisis
Ook de crisis speelt, hoe kan het ook anders, een rol: nadat we onze lippen hebben opgespoten, onze neuzen gepierced, rimpels weggewerkt, ogen lieten eyelineren, waarom niet onze wenkbrauwen wegwerken? Je wenkbrauwen wegwerken geeft een dramatisch nieuwe look, gaande van expressieloze tot seksloze, robotachtige verschijningen. In tijden van economische crisis, krijg je een nieuwe look voor de prijs van een bleekmiddel of een goed pincetje. Een designeroutfit kan er immers niet meer af.

Natuurlijke schoonheid
Anderen zien de trend met lede ogen aan. "Vergeet niet dat de wenkbrauw een functie heeft binnen het gezicht", weet make-up artist Alberto Esteban. "Het geeft evenwicht tussen je gezicht en de ogen. Het is alsof je een prachtig schilderij ziet zonder frame of erger nog, in een lelijk frame. Geen wenkbrauwen gaat ten koste van je natuurlijke schoonheid. Ogen kijken verloren en levenloos zonder wenkbrauwen, ze geven karakter en persoonlijkheid aan het gezicht".

Emotiemeter
"Modellen met geschoren wenkbrauwen missen twee belangrijke dingen: de garantie dat ze comfortabel kunnen kijken en seks-appeal", stelt Daniel Mc Neill, auteur van The Face: A Natural History'.

"Wenkbrauwen houden niet enkel de ogen helder en comfortabel omdat ze vuil, zweet en regen ophouden, ze signaleren emoties en oprechtheid. Ze zijn belangrijk in de lichaamstaal. Angst of paniek kan je aflezen aan de wenkbrauwen, zelfs verrassing en boosheid kan je merken. Wenkbrauwen zijn belangrijk om emoties te onderkennen".

Seks-appeal
Even belangrijk, en zeker voor dames, zijn wat ze doen voor je seks-appeal. Tijdens een onderzoek aan de Universiteit van Louisville werden mannelijke studenten gevraagd om een beschrijving te geven over hun ideale vrouw. Een hoge wenkbrauw speelt een voorname rol. Alle mannen uit alle culturen en achtergronden zien graag een gebogen wenkbrauw, die geeft een frisse teint, en duidt op hoge oestrogeenniveau's. Een indicator van gezondheid en vruchtbaarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten