donderdag 15 oktober 2009

"Veertigers met overgewicht leven zes jaar langer"


Als je overgewicht hebt op je veertigste leef je zes jaar langer dan je magere leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit recent Japans onderzoek.

Cardiovasculaire ziekten
Japanse wetenschappers analyseerden meer dan 4.000 volwassenen, zo ontdekten ze dat extra kilo's op middelbare leeftijd voordelig voor je gezondheid zijn. Hoofdonderzoeker Masato Nagai : "Slanke veertigers hebben meer kans op cardiovasculaire ziekten en een longontsteking omdat hun tekort aan noodzakelijke voedingsmiddelen hun immuunsysteem zwakker maakt."

Lichaamsbeweging
Maar wat dan met de talloze onderzoeken die waarschuwen dat obesitas één van de voornaamste doodsoorzaken zal worden? Nieuw bewijs ondersteunt de resultaten van de Japanse onderzoekers, aldus de Britse diëtiste Cath Collins. "Verschillende studies suggereren dat degenen die dikker zijn op middelbare leeftijd langer leven. Iemand die dikker is, maar wel gezond eet en een actief leven leidt kan in betere vorm zijn dan een slanke persoon die houdt van junkfood. Mensen met overgewicht zijn niet per se ongezond, de hoeveelheid lichaamsbeweging die iemand krijgt is ook van groot belang."

Tofu
Maar volgens Collins verklaren ook de culturele verschillen tussen Europeanen en Japanners het verrassende resultaat van het onderzoek. "De Japanse deelnemers hebben overgewicht door te veel voedingsmiddelen als tofu, soja of noedels te eten, dat is een groot verschil dan een dieet van enkel hamburgers. als je BMI naar de 30 neigt, is het sowieso dringend tijd om gewicht te verliezen."

Maar wat is nu het perfecte figuur voor een goede gezondheid?
Een gezond gewicht schommel tussen een BMI van 18.5 tot 25, je berekent dit door je gewicht te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Maar op je gewicht alleen kan je niet afgaan om te kijken of je gezond bent. Als je veel vetten eet, maar niet sport, kan onzichtbaar vet zich opstapelen rond de organen. Sommige slanke mensen sporten nooit, wat kan leiden tot een snel verlies van spiermassa wanneer ze vijftig of zestig zijn. Volgens voedingsexpert Susan Jebb is buikvet het meest dodelijke, want dit berokkent schade aan belangrijke organen als de lever. Als mannen dikker worden rond hun middel, neemt het risico op diabetes en hartziekten fel toe. Maar dat betekent niet dat je in dat geval alleen nog salade mag eten. "Door elke dag een beetje te sporten, kun je al veel goed maken. Als je goed beweegt en eet, dan zijn die extra kilo's niet zo schadelijk voor je gezondheid", besluit Jebb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten