zaterdag 10 oktober 2009

"Vrouwen moeten leren praten zodat mannen luisteren"


Veel vrouwen maakten al mee dat een mannelijke collega de eer opstreek voor haar idee of ze ervan beschuldigd werd té emotioneel te zijn. De auteurs van het boek 'Zo leer je te praten zodat mannen luisteren' willen helpen vrouwen gelijk te stellen op de werkvloer.

Andere cultuur
Mannen en vrouwen communiceren anders, aldus de auteurs Claire Damken Brown en Audrey Nelson. Daarom stellen ze voor dat carrièrevrouwen veranderen van manier waarop ze met mannelijke collega's praten. "Dit boek moet je zien als een reisgids, die helpt een andere cultuur te leren kennen en hoe hiermee te communiceren", aldus de twee experts.

Geloofwaardigheid
Het duo heeft heel wat ervaring: Brown werkte jarenlang in tal van grote multinationals, Nelson is een communicatieconsulent. "De verschillen qua communicatiestijl bij mannen en vrouwen zorgen voor een geloofwaardigheidskloof. Vrouwen hebben hierdoor minder autoriteit en macht dan mannen. De laatste dertig jaar vragen vrouwen van op alle niveaus en beroepen me: Hoe zorg ik ervoor dat mannen me ernstig nemen? Dit boek moet een brug vormen over deze kloof van geloofwaardigheid."

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Driekwart van de ontslagen door de crisis in Amerika was voor mannen. Maar meer vrouwen op de werkvloer bracht weinig verandering bij dit probleem. Vrouwen zijn niet assertiever geworden, ze blijven mannen volgen. "Verschillen tussen mannen en vrouwen komen op elk gebied voor. Zij verontschuldigen zich meer, ze spelen de rol van carrièremoeder, waar iedereen op kan vertrouwen en hebben meer onderdanige meningen. Mannen vertellen meer moppen, vrouwen lachen ermee. Mannen willen oplossingen voor problemen terwijl vrouwen de problemen eerst willen leren begrijpen. Mannen spelen vaker advocaat van de duivel terwijl vrouwen willen dat iedereen akkoord gaat", aldus Brown.

Bewuster worden
"Er zijn ook verschillen tussen de geslachten wat mails betreft. Mannen schrijven korte maar krachtige mails, vrouwen delen meer persoonlijke informatie, uiten hun appreciatie en schrijven langere berichten. De auteurs geven vrouwen tips om te reageren wanneer ze onderbroken worden, ze geven zelfs voorbeelden van zinnen en lichaamstaal. Met dit boek willen we zorgen dat vrouwen bewuster van zichzelf worden. Dat ze iets doen aan de onderdrukking op de werkvloer", besluiten de auteurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten