woensdag 7 oktober 2009

CD&V wil seks zonder penetratie toelaten vanaf 14 jaar


CD&V-kamerlid Raf Terwingen heeft een wetsvoorstel klaar om de leeftijdsgrens te verlagen waarop een kind kan instemmen met seksuele handelingen zonder penetratie. Een kus of intieme streling met een volwassene moet al mogelijk zijn vanaf veertien jaar, terwijl de leeftijdsgrens nu op zestien jaar ligt.

Onduidelijk strafrecht
Advocaten en zelfs magistraten klagen er al jaren over: de belangrijkste wetten in ons seksueel strafrecht blinken uit in onduidelijkheid. De grootste ergernis: in de wetgeving over verkrachting staat letterlijk dat een minderjarige al vanaf zijn veertiende kan instemmen met seks. Maar als het gaat over ander seksueel gedrag zoals een intieme kus of een streling - wat aanleiding kan geven tot aanranding van de eerbaarheid - is de wet veel strenger. Dan kan een minderjarige pas instemmen op zijn zestiende.

Sinds vorige maand buigt het Grondwettelijk Hof zich over de kwestie. De uitspraak wordt deze maand verwacht. Maar wat het verdict ook zal zijn, CD&V heeft al een eerste wetsvoorstel klaar om de meest essentiële wetten van ons seksueel strafrecht aan te passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten