zaterdag 31 oktober 2009

Spermadonor geeft hartdefect door aan negen kinderen


In de Verenigde Staten heeft een spermadonor een genetische en potentieel dodelijke hartafwijking doorgegeven aan negen kinderen die ontstaan zijn uit zijn sperma.

Een kind stierf al op tweejarige leeftijd, en twee anderen, nu tieners, lopen het risico elk moment een hartaanval te krijgen. Dokters roepen op om donors meer te screenen op genetische aandoeningen en infecties.

Geen idee
Op het moment van de donatie was de man 23 jaar oud en had hij geen weet van zijn hartaandoening, genaamd hypertrofische obstructieve cardiomyopathie, begin de jaren '90.

Dikker hart
De aandoening treft één op 500 mensen en doet het hart dikker worden, waardoor het moeilijker wordt om bloed rond te pompen. Symptomen zijn onder andere een onregelmatige hartslag en kortademigheid, maar de patiënten kunnen jaren leven zonder enige symptomen en toch plots doodvallen.

De hartkwaal ligt vaak aan de basis bij jonge atleten die plots in elkaar stuiken en sterven tijdens een wedstrijd. Ze kan behandeld worden, met medicatie en een ingeplante defibrillator om een plotse dood te voorkomen.

Zijn eigen kind
Op dit moment is de donor 42 jaar en hij had geen weet van zijn aandoening, tot deze werd ontdekt bij een van de verwerkte kinderen. Hijzelf heeft geen symptomen en ook in zijn familiegeschiedenis was niets dat wees op een erfelijke aandoening.

In het totaal werden 24 kinderen uit zijn gedoneerd sperma geboren, die nu allemaal tussen 7 en 16 jaar zijn. Negen ervan, waaronder een geboren uit zijn eigen vrouw, werden gediagnosticeerd met de aandoeningen. De andere kinderen hebben een verhoogd risico voor de aandoening, die meestal pas in de puberteit opsteekt.

Tweede keer
Het is al de tweede keer dat melding gemaakt wordt van een genetische aandoening die doorgegeven wordt via spermadonatie. De eerste keer ging het om een zeldzame bloedziekte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten