dinsdag 13 oktober 2009

Nieuwe scanner zet passagiers volledig in hun blootje


Op de luchthaven van Manchester wordt vandaag een nieuw soort scanner geïntroduceerd. Het veiligheidspersoneel zal onmiddellijk verborgen wapens en explosieven kunnen opmerken. Maar dat is niet alles wat ze zullen zien: borstvergrotingen, piercings en zelfs een duidelijk beeld van de geslachtsorganen zullen zichtbaar zijn op de scanner.

Blootje
Gevreesd wordt dat de 'Rapiscan Secure 1000' niet veilig is voor zwangere vrouwen en voor kinderen. Bovendien zullen veel passagiers het niet zitten om in hun blootje op een beeldscherm te verschijnen. De luchthavenleiding stelt dat slechts één agent de beelden kan zien en dat ze meteen daarna vernietigd worden. Voorlopig kunnen passagiers de scan weigeren en kiezen voor de traditionele methode.

Straling
De stralen dringen ongeveer 0,2 centimeter onder de huid binnen. Dat is voldoende om objecten zoals een wapen op te sporen. Dr. Sarah Burnett is radioloog en stelt in de Daily Mail dat ze zich zorgen maakt over de scanner. "Het is illegaal om mensen aan om het even welke vorm van straling bloot te stellen zonder medische bedoelingen." Vooral zwangere vrouwen lopen een ernstig risico.

Betast
De woordvoerder van de luchthaven zegt dat de passagiers zich geen zorgen moeten maken. "Je kan gemakkelijk zonder probleem tot 5.000 keer per jaar door dit toestel lopen. De meeste van onze klanten vinden het niet fijn om betast te worden. Maar ze willen wel dat we hun veiligheid garanderen." De scanner wordt gedurende één jaar getest. Daarna zal beslist worden of de toestellen overal permanent in gebruik genomen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten