woensdag 30 september 2009

Zo val je af zonder na te denken


Velen stoppen dingen in hun mond zonder het zelf te beseffen. Een nieuw boek belooft je te helpen afvallen zonder dat je merkt dat je op dieet bent. Het zit hem blijkbaar allemaal in je hoofd.

Verpakkingen
De gemiddelde persoon maakt 200 beslissingen per dag over eten. Elke keer dat we eten zien, maak je hier een beslissing over, maar de meeste ervan kunnen we niet rationeel verklaren. We overeten namelijk niet vanwege honger, maar door familie, vrienden, verpakkingen, porties, namen, aantallen, merken, kleurtjes, vormen en geuren. Het grootste gevaar is dat we dit niet beseffen.

Depressief
Traditionele dieetboeken maken de meeste mensen moedeloos en depressief, door je heel wat dingen te verbieden. Maar professor Brian Wansink deed al duizenden onderzoeken naar redenen waarom mensen eten. In zijn boek probeert hij je te laten werken aan de prikkels die je doen eten, je keuken en je gewoonten te veranderen. Je zal niet tegen volgende week tientallen kilo's verliezen, maar op een rustig tempo krijg je een slanker figuur.

- Door dagelijks een blikje frisdrank te drinken kom je elk jaar 6,5 kilo bij zonder dat je het merkt. Maar dit werkt ook in de omgekeerde richting. Als je slechts enkele calorieën per dag schrapt, kun je al vermageren. Dat betekent door simpelweg de suiker en melk uit je koffie te laten of dat pakje koeken in de kast te laten staan. Je lievelingseten schrap je beter niet, want dat hou je het niet vol. Maar je kunt er wel minder van eten. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om 20 procent minder chips te eten. Bij fruit en groenten moet je net 20 procent meer eten. Een andere manier is om meer stil te staan bij wat je eet. Als je zin hebt in iets, maar je hebt geen honger, blijf er dan af.

- Leg steeds wat je eet op een bord. Door dingen direct uit de verpakking te eten, neem je er 14 procent meer van. Doe dit niet alleen bij je hoofdmaaltijd, maar ook bij koekjes, ijs of chips.

- Ook door kleinere borden te kopen, eet je minder. Dit komt omdat de portie die je er op legt dan groter lijkt.

- Maak het jezelf moeilijker. Hoe meer moeite je moet doen om eten te verkrijgen, hoe minder je ervan in je mond zult stoppen. Dineer in de eetkamer en laat de potten in de keuken staan. Zo moet je je verplaatsen om bij te nemen. Stop verleidelijk lekkernijen als chips en snoep in moeilijk te bereiken kasten. De beste strategie is nog steeds zo weinig mogelijk zoetigheden en snacks in huis te halen. Eet voor je gaat winkelen en hou je aan je lijstje.

- Verschillende gelegenheden als feestjes of restaurantbezoekjes zijn extra verleidelijk zijn om te veel te eten. Je eet op restaurant gemiddeld 11 minuten langer door de relaxte omgeving, probeer dus je eettijd in te korten door als laatste aan je maaltijd te beginnen. Stop je niet vol met brood of hapjes, zorg voor zo weinig mogelijk verleidingen. Het brood kun je door de ober van tafel laten nemen of zet het zo ver mogelijk uit je buurt. Wees je er ook bewust van dat porties er groter zijn, eet dus slechts de helft op en vraag om de rest mee naar huis te nemen. Je mag van een dessert genieten, maar deel het dan met je tafelgenoot.

- Laat je niet misleiden. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer van dieetproducten eten, waardoor ze nog steeds evenveel calorieën opnemen. Het is goed om voor deze magere varianten te kiezen, maar geniet er slechts in beperkte mate van, want ook deze producten bevatten ook calorieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten